Løvetann - fandens melkebøtte?Løvetenner... også kalt Fandens melkebøtte.. Hatet er stort, og de fleste gjør det de kan for å bli kvitt de.. Selv må jeg innrømme at jeg liker de fleste ville blomster, deriblant løvetenner. De er jo fine å se på! Og ikke minst er de faktisk utrolig nyttige. Men i vår noget bortskjemte verden har vi desverre mistet mye av kunnskapen om hva vi kan bruke "ugresset" til..

Løvetann ble tidligere dyrket, blant annet for å brukes i medisiner. Hele blomsten, med røtter, blader og blomsterhode, er både virksomme og ufarlige å bruke.
De kan spises, drikkes, smøres..


Bladene om våren er proppfulle av vitamin A, B, C, D og K. Vitamin A-innholdet er faktisk høyere enn i gulrøtter. I tillegg er de rike på kalsium, jern, magnesium og sink. Smaken er best når du plukker nyere bladskudd om våren, men man kan også legge f.eks en krukke over bladene slik at de blir bleket, slik som endivie. Da mister de noe av bitterheten og kan igjen brukes i en god salat.
Men ikke spis alt for mye.. Bladene er kraftig urindrivende, men uten å tappe kroppen for kalium på veien. Løvetann inneholder nemmelig mengder med kalium!
Bladene og stilkene inneholder lateks, som også kan brukes mot liktorner og vorter.
Du kan også tørke løvetannbladene og bruke dem til te. Se f.eks oppskrift på Tea Infusion.


I Mamma nr.4 er det en hel artikkel om hva man kan bruke løvetann til, blant annet:

*Blomsterhode kan også brukes til te. Knip da av kronbladene på blomsten og la dem tørke i ca.1 døgn. Bland de deretter med for eksempel en enkel svart te.

*Man kan lage løvetann saft, som også kan fryses til løvetannis. Du trenger 200 løvetannhoder. Legg i en kjele. Ha i 1,5 sitron i skiver. Kok opp 1,5 liter vann og hell over løvetannblomstene og sitronene. Varm opp igjen, og la det forsiktig koke noen minutter. Ta kjelen bort fra varmen, og la kjelen stå og trekke natten over. Sil. Kok opp, bland saften med 250 gram sukker (eventuelt stevia) og 1 ts honning. Sett til kjøling.

Husk bare å ikke få med det grønne når du bruker blomsterhodet. Det er i det grønne bitterheten ligger..

Roten ble tidligere tørket og brukt som kaffeerstatning. I tillegg er den super til detox. Mye billigere, og mye sunnere enn tabletter fra nærmeste helsekostbutikk.. Roten er mildt avførende, og kan brukes mot dårlig fordøyelse og forstoppelse. 


I vinduskarmen på kjøkkenet står et Norgesglass med en blanding av løvetannhoder og edikk og godgjør seg. Det skal stå der i noen uker før jeg siler det. Målet er å bruke det som skyllemiddel.

Jeg har også laget et glass med edikk og lavendel. Og i morgen, når jeg får kjøpt mer edikk, skal jeg lage en blanding av syrin og edikk. Tror de vil etterlate en god duft i tøyet.

I prinsippet kan man bruke ren edikk også. Bruk ca. 1 dl per klesvask i steden for skyllemiddel/tøymykner. Mer naturvennlig, billigere, og etterlater tøyet både rent, velduftende og giftfritt (i alle fall hvis man er litt bevisst når det kommer til merke og mengde av vaskemiddel også).

Nytt innlegg om fordelene ved å bruke edikk kommer :)

For flere gode tips om hva man kan bruke løvetann til, sjekk ut The Nerdy Farm Wife's "Things to do with dandelions!"

Dandelions everywhere.. Most of us try to get rid of them, and most of us have forgotten the many ways to make use of this wonderful flower. Full of vitamines, tasty and useful! Chech out e.g. The Nerdy Farm Wife (link above) to learn more about the "dand de leon", Lion's tooth (in Norwegian Løvetann).

Kommentarer

Populære innlegg