Urter til tørk..



Slik ser det da ut på kjøkkenet mitt for tiden..
I "nattens mulm og mørke" hang jeg opp basilikum og salvie til tørk, og ventet på at husbonden skulle oppdage det og spør hva slags veggdekor jeg nå hadde prøvd meg på...
Men han må være godt vant til mine "kreative krumspring", for han lettet ikke engang på øyelokket da han så det. Tror faktisk at han til og med syntes det var en lur idé..


Jeg har da "jukset littegranne" og hengt opp urter kjøpt i potte på butikk og på Bondens Marked (som forøvrig er en super ting som du absolutt burde sjekke ut, om du ikke allerede har gjort det..). Sitronmelisse og roseblader ligger til tørk på spisestuebordet, for de skal legges i olje i morgen. Fordelen er jo at alt sammen lukter godt! I tillegg har jeg lavendel både til tørk og lagt i olje, men lavendelens mange bruksområder kommer jeg tilbake til senere..

Men hva skal man bruke alt dette til?

Sjekk ut www.rolv.no for å lære mer! Her står det meste du trenger å vite! 
Dette er kun korte gjengivelser av noen av virkestoffene til disse plantene


SALVIE er faktisk én av de eldste legeplantene vi kjenner til, og navnet salvie kommer fra det latinske "salvare", som betyr "å helbrede". Salvie er blant annet antiseptisk og kan hjelpe til med å få deg til å slappe av. I tillegg til å bli brukt som en legeplante har den vært mye brukt i matlaging, da også fordi den ble sett på som et naturlig konserveringsmiddel. Salvie går godt sammen med fet mat, som pølser, svin og får. Mange drikker salviete, og salvie har også blitt kalt "tesalvie". Nå kan man selvsagt bare kjøpe ferdige poser med salviete i butikken, men hvis du vil prøve den ekte varianten lar du bare 1-2 ts knuste salvieblader trekke noen minutter i 2,5dl kokende vann. Har du litt vondt i halsen kan du tilsette litt honning (som også er antiseptisk) til teen, og vips har du en super-te.
(NB! Som ved de fleste legeplanter skal gravide, ammende, og i dette tilfellet også epileptikere, unngå salvie i større mengder!)

BASILIKUM blir forbundet med både konger og guder, og faktisk er basilikum en hellig plante i Indiske kulturer. Som mange andre urter er også basilikum antiseptisk, og den har flere bruksområder. Den har særlig blitt brukt for å bedre fordøyelsen. Den skal også kunne påvirke nervesystemet, og har blitt brukt i behandling av epilepsi. Her i Norge forbinder vi kanskje basilikum mest med pesto eller pizzakrydder.. Men som salvie kan også basilikum drikkes som te, men den har en svetteutdrivende effekt som er god ved feber. Bruk 2 ss friske blader per tekopp. La trekke i 15 minutter.
(NB! I tillegg til gravide, ammende, og mindre barn, bør også diabetikere unngå basilikum i større menger, da basilikum kan virke naturlig blodsukkersenkende!)

SITRONMELISSE har også opp i gjennom historien vært en høyt skattet legeplante som var fast invetar i enhvert munkeklosters urtehage. Den skal være beroligende og angstdempende, god for fordøyelsen, og de krampeløsende har visstnok en beroligende effekt på hjertet. Grunnen til at jeg tørker den er fordi jeg nylig kom over en amerikansk nettside som brukte den til å lage en naturlig forkjølelsessår-salve, og da fikk jeg lyst til å prøve å lage det. (Oppskrift o.l. kommer jeg tilbake til når oljeuttrekket er klart, om 5 uker..) Polyfenolene som finnes i planten er virushemmende og dermed god mot forkjølesessår (som jo er pga herpes simplex-virus). Sitronmelissen skal ikke bare lege forkjølesessåret mye kjappere, men også utsette nye utbrudd. Som de to andre urtene kan også sitronmelisse nytes som te, da også med en viss febernedsettende effekt.
Og hurra, en plante som er helt trygg for alle å bruke, store og små!

ROSEN har nok først og fremst blitt brukt på grunn av sin lukt, og dernest sin smak, og har opp i gjennom historien blitt lovprist som dronning over alle blomster. Medisinsk sett er det først og fremst nypene som har blitt brukt, da de er kjent for et høyt innhold av vitamin C og dermed effektiv mot forkjølelse og influensa. Noen nyper har også blitt sett på som mildt urindrivende og styrkende på nervesystemet. "Rose" er jo en fellesbetegnelse på flere rosearter, og ergo har de forskjellige artene ulike egenskaper. Jeg skal først og fremst bruke rosebladene til å lage et oljeutrekk (som sitronmelissen), for deretter å lage en salve til ansiktet, da et oljeuttrekk av roseblader og nyper skal hjelpe mot både rynker, solskader, arr og andre "skader" på huden. 
I dag fikk jeg servert iransk rosesaft, som smakte helt nydelig. Og i sommer har jeg laget flere glass med rosesyltetøy, etter å ha blitt inspirert av det gode rosesyltetøyet vi fikk servert i Tyrkia. I fjor lagde jeg bla en hostesaft basert på roseblader, honning og whiskey. Sterke saker! 

Så neste gang du har vondt i halsen kan du velge mellom å lage salvie-te, basilikum-te, sitronmelisse-te eller nype-te.. Men ikke glem en dæsj med honning :)


So, my kitchen is full of herbs drying and waiting to be used in food, teas, and homemade salves. Sage, basil, lemon balm, rose petals and rose hips each have their own medical qualities, but what they have in common (minus the rose petals) is that they are efficient remedies when you have caught a cold. Sage and basil are both antiseptic, lemon balm helps get your fever down, and the vitamin C in the rose hips is known to help when you have gotten the cold or the flu..   

Kommentarer

Populære innlegg