Økovennlig vaskemiddel

Eddik er ikke et produkt jeg bruker mye på daglig basis, men nå skal det bli andre boller! Etter inspirasjon fra flere amerikanske "sustainable living" blogger har jeg fått øynene opp for dette allsidige produktet. Edikk er et naturlig antibaktrielt middel, giftfritt og naturlig. For en bedre lukt når man bruker edikk som vanlig vaskemiddel kan man tilsette noen dråper eterisk olje, f.eks med lukt av sitron eller lavendel. Nå selger de ikke slike megabeholdere med edikk her til lands, men en flaske med hvit edikk koster jo ikke skjorta her heller. Kanskje ikke den økonomiske gevinsten ved å bruke edikk blir like stor i Norge som i USA, men den økovennlige gevinsten blir den samme! Og det er jo en gevinst i seg selv, og spesielt hvis man har småbarn som kravler rundt i hus og hage. 


Noen idéer til hva du kan bruke edikk til

  • Vaske trefjøler. Etterlater brødfjølen bassiluskfri og ren!
  • Ugrassfjerner. Jeg har jo brukt Roundup noen ganger, og det er jo ikke akkurat et naturlig produkt. I år blir det forhåpentligvis edikk som kverker uønskede vekster i hagen vår.
  • Til snitteblomster. Før man kan plukke inn blomster fra veikanter, skog og hage liker jeg å kjøpe en butikkbukett i ny og ne. For å bevare blomstene lengst mulig kan man tilsette 2ss edikk og litt sukker i blomstervannet. Det skal visstnok gjøre susen!
  • Vaske bad. Vask først med hvit edikk. Skrubb deretter med bakepulver. Skyll godt!
  • Vaske PC-en. Bland like deler vann og edikk. Pass på å vri opp kluten godt før du begynner å vaske. Ha gjerne en liten bomuldspad klar for å fjerne overflødig vann.
  • Fjerne vond lukt. Sett en liten bolle med edikk i et rom der det er uønsket lukt. La stå i et døgn.
  • Fjerne klistremerker fra malte møbler og vegger. Dynk det uønskede klistremerket med edikk, la det stå noen minutter før du begynner å skrape det vekk. 
  • Vaske vinduer. Sjekk ut oppskrift på for eksempel Denise in Bloom. 


 
Bildet et lånt fra Poppy's money tree house
Der finner du også oppskriften!

After reading several American "sustainable living" blogs, I've finally understood the many ways to use vinegar as a natural cleaner, from cleaning your computer to getting rid of unwanted stickers. Vinegar - helps you keep your home eco-friendly! 

Kommentarer

Populære innlegg